Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Akademik Dünyadan Haberler > 450 Yıl Sonra Yine Çocukların Hizmetinde

450 Yıl Sonra Yine Çocukların Hizmetinde

Sıbyan mektebi kütüphane oldu

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Urla’da 16’ıncı yüzyıldan kalma metruk haldeki sıbyan mektebini halka açık özel bir tasarım kütüphanesine dönüştürdü. Urlalı çocuklar, yıllar süren bir araştırma ve emeğin ürünü olarak ortaya çıkan ödüllü kütüphanenin kısa sürede müdavimi oldular.

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, Urla’da 16’ıncı yüzyıldan kalma metruk haldeki sıbyan mektebini halka açık özel bir tasarım kütüphanesine dönüştürdü.

TB Evi Urla Tasarım Kütüphanesi, 21 Kasım’da düzenlenecek açılış töreninde ziyaretçilerini ağırlayacak.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Profesörü Tevfik Balcıoğlu, İzmir Urla’da Kapan Cami sokağında bulunan 16’ıncı yüzyıldan kalma metruk haldeki binayı 2005 yılında satın aldı. Yaptığı araştırmalarda, depremlerde büyük zarar gören ve bir tek kubbesi sağlam kalan binanın 1560 yıllarında yapıldığı düşünülen bir Osmanlı sıbyan mektebi olduğunu tespit etti. Binayı nasıl değerlendireceğini düşündüğü bir zamanda yakın arkadaşı Georgetown Üniversitesi Öğretim Üyesi, Ertegün Modern Türk Araştırmaları Kürsüsü Profesörü Faruk Tabak’ın ölüm haberini alarak büyük bir üzüntü yaşayan Balcıoğlu, arkadaşının ismini yaşatmak üzere binayı kütüphaneye dönüştürme kararı verdi. Bunun için bir proje tasarlayan Prof. Dr. Balcıoğlu, İsveç hükümeti tarafından desteklenen Sida bursu ile eski binaların korunması ve restorasyonu üzerine geniş çaplı bir eğitim dahi aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yanı sıra özel mimarlık firmalarının destek verdiği proje yıllar süren bir emekle tamamlanarak ortaya ‘TB Evi: Urla Tasarım Kütüphanesi ve Faruk Tabak Okuma Odası’ çıktı. Halkın hizmetine sunulan kütüphanede Faruk Tabak’ın ABD’den getirtilen ve sonrasında özel ekslibrislerinin basıldığı 4 bini aşkın dünya tarihi ile ilgili kitapları ve Balcıoğlu’nun meslek hayatı boşunca bir araya getirdiği endüstriyel tasarım ve mimarlık üzerine kitapları yer aldı.

“FARK ETTİM Kİ EN İLGİLİ ZİYARETÇİLERİM ÇOCUKLAR”

Bu yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen Tarihe Saygı Yerel Koruma Ödüllerinin ‘Özgün İşlevin Değiştirildiği Esaslı Onarım Ödülü’ kategorisinde ödül alan tasarım kütüphanesini kuruluş amacını anlatan Prof. Dr. Tevfik Balcıoğlu, “Yüksek Mimar Salih Özgür Genca, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nda projelerin onaylanma sürecini yürüttü. Projeler ise UMART Mimarlık tarafından başarılı bir restorasyon ile hayata geçirildi. Prof. Dr. Murat Güvenç, UMART NURUS, SMEG, VESTEL, YENKUR ve AGK sponsorlarımız arasında yer alarak projeye sahip çıktı.  Kütüphanemiz iki katlı, çok küçük bir tarihi bir yapı. Ancak bu mekan sadece çalışma alanı olarak değil çok amaçlı bir kullanım için hazırlandı. Toplantılar, seminerler, atölye çalışmaları, müzik ve yoga derslerine kadar birçok küçük ölçekli etkinliği içinde barındıracak nitelikte. Hatta oda orkestraları için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Dolayısıyla her kesime hitap edecek programlar ön görülmekte. Ancak fark ettim ki şimdiye kadar en ilgili ziyaretçilerim mahallenin çocukları oldu. Hal böyle olunca onlar içinde kütüphanemizde çeşitli kitaplar yer almaya başladı. Şimdi mahallenin çocuklarına masal, şiir, kitap okuma günlerinden, tasarım atölye çalışması yaptırmaya kadar geniş bir yelpazeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz” dedi.

Urla Tasarım Kütüphanesi yaklaşık 450 yıllık özgün binası geçirdiği değişimin ardından restorasyon kalitesi, özel koleksiyonu, konumu, konusu ve işletme yöntemiyle dikkat çekiyor.

Bir Cevap Yazın

Top