Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinlikler > ALKÜ’lü Akademisyenlerden Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Sırları

ALKÜ’lü Akademisyenlerden Sağlıklı Yaşam ve Beslenme Sırları

ALKÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Savaş, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrencilere anlattı.

Kariyerine 83 adet makale, 3 Bilimsel Ödül, 3 Bilimsel Teşekkür Belgesi, Sağlıklı Beslenme üzerine yazılan 1 kitap, Uluslararası bir tıp derneğinin yönetim kurulu üyesi olarak devam eden ve sağlıklı beslenme üzerine 53 adet araştırması bulunan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyokimya Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Savaş, İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Sağlıklı Beslenme Sırları” konulu konferansında öğrencileri sağlıklı beslenme, kilo verme ve hastalıklardan korunma gibi konularda bilgilendirdi. Gıda katkı maddeleri hakkında da konukları bilgilendiren Doktor Savaş, gıda katkı maddelerinin kanser gibi ciddi hastalıklara yol açabileceğini vurguladı.

OBEZİTE ÖNLENEBİLİR Mİ?

Beslenme sağlığımızı belirleyen en temel etmenlerden birisidir. Gerek ülkemizde ve gerekse dünyada ciddi beslenme sorunları yaşanmaktadır. Obezite, yağ doku kitlesinin normalden fazla olması şeklinde tanımlanabilir. Ülkemizde obezite oranı 0,3, aşırı kilolu oranı ise 4,6’dır. Yani nüfusumuzun yaklaşık 2/3’ü kilo problemi yaşamaktadır ve yanlış beslenmektedir. Doğru beslenme ve düzenli egzersiz ile obezite önlenebilir.

“OBEZİTE ÖNLENİRSE BİRÇOK HASTALIK ÖNLENİR”

Gıdaların içeriğiyle ilgili haklı endişelerimiz bulunmakla birlikte, hangi miktarda ve hangi sıklıkta yenmesi gerektiği de en az gıda içeriği kadar önemlidir. Sık ve fazla miktarda yemek yerine, tam acıkmadan yememek ve tam doymadan yemeyi bırakmak daha faydalı ve sağlıklı bir beslenme biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu sayede; kalp damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, birçok kanser türü gibi en sık ölüm sebebi olan hastalıkların önlenmesi mümkündür. Bu model üzerinde yaptığımız bir deneysel araştırma bu ay içinde uluslararası bilimsel araştırma ödülü aldı.

GIDA KATKI MADDELERİNE DİKKAT EDİN!

Ülkemizde yasal olarak 300 civarında gıda katkı maddesinin kullanımına izin verilmektedir. Bizim yaptığımız ve dünyada yapılan diğer araştırmalar gıda katkı maddelerinin tamamen masum olmadığını göstermektedir. Kanser gibi ciddi hastalıklara yol açtığı sonradan kanıtlandığı için dünya genelinde kullanımı sonradan yasaklanan gıda katkı maddelerinin varlığı bilinmelidir. Katkı maddelerinin kullanımı zorunluluk değil, ticari bir ihtiyaçtır. Bu hususlarda bilgi sahibi olunursa, satın aldığımız gıdalarda daha az zararlı olan veya zararsız olan tercih edilebilir.

“GDO ENDİŞE YARATIYOR”

Farklı canlılara ait genlerin aktarılması ile yapısı ve özellikleri değiştirilmiş gıdalardır. GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma)’ların insan sağlığı üzerine etkileri hakkında yeterli sayıda araştırma yoktur. Eldeki az sayıda araştırmada da endişe verici sonuçlar bulunmaktadır. Ülkemizde GDO’nun insan tüketimine sunulması yasaktır. Bu hassasiyetin sürmesi için kamuoyunun GDO’lar hakkında bilgili olması çok önemlidir. Taze, doğal, ölçülü, dengeli, sebze, meyve, tam tahıl, çerez, et, balık, süt, yoğurt, peynir, su tüketimi doğru biçimde yapılırsa hastalıklardan koruyucu olacaktır. Paketli, işlenmiş, katkılı, doğal olmayan gıdalardan, büyük porsiyonlardan, sık yemekten ve hareketsiz yaşamdan kaçınmalıyız.

KARIN ÇEVRESİ SAĞLIKLI OLMANIN GÖSTERGESİ Mİ?

Doğru beslendiğimizi gösteren basit ölçümler bulunmaktadır.Vücut kitle indeksi dediğimiz, boy ve kilo ölçümü ile yapılan hesaplamanın sürekli takibi pratik ve maliyetsizdir. (Vücut kitle indeksi = Kilo (kg) / ((Boy(m)*Boy(m)). Bu değerin 18,5 ile 25 arasında olması sağlıklıdır. Tam göbek civarından yapılan karın çevresi ölçümünde, kadınlar için 88 cm, erkekler için 102 cm’in altında olmak sağlıklıdır. Bu değerler aşılıyorsa hekime başvurulmalı ve uzman yardımı ile tedbir alınmalıdır.

Haber Kaynağı: https://goo.gl/MyzdBF

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/u1kmRn

Bir Cevap Yazın

Top