Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinlikler > Bartın Üniversitesi’nde Fen Bilimleri Enstitüsü Semineri Gerçekleştirildi

Bartın Üniversitesi’nde Fen Bilimleri Enstitüsü Semineri Gerçekleştirildi

Fen Bilimleri Enstitümüz tarafından gerçekleştirilen akademik danışmanlık seminerinde Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün ar-ge ve işbirliği imkanları ile fitoterapinin önemi konuşuldu.

Fen Bilimleri Enstitümüz tarafından akademik danışmanlık semineri gerçekleştirildi. Etkinlikte TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin “TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün Ar-Ge Faaliyetleri ve İşbirliği İmkânları”, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahfuz Elmastaş “Geçmişten Günümüze Fitoterapi ve Önemi” konularında konuştu.

Üniversite-sanayi işbirliği, arge ve proje kültürü yaygınlaştırma çalışmalarımız devam ediyor

Açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversitenin geleneksel olarak başlayan Çeşmi Cihan Sohbetleri ve Saygı Günleri etkinlikleri ile önemli isimleri şehir ve üniversiteyle buluşturduğunu söyledi. Bir taraftan üniversite-sanayi işbirliği, arge, proje yapma kültürü gibi alanlarda da çalışmaların devam edildiğini belirten Rektör Uzun, “Bugün bu kapsamda bir etkinlik gerçekleştirirken, kendilerini yakından tanıma fırsatı bulduğum, uzun süre beraber çalıştığım iki değerli bilim insanı aramızda bulunuyor. Her biri alanında başarılı işler yapmış, nitelikli bilim insanlarıdır. Davetimize icabet ettikleri için kendilerine çok teşekkür ediyorum ” dedi.

Ar-Ge faaliyetleri ve işbirliği imkânlarını anlattı

Etkinliğin ilk konuşmacısı TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin, MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsünün Ar-Ge faaliyetleri ve işbirliği imkânlarını anlattı. 2017 yılında Enstitüde 12 proje yürütüldüğünü aktaran Tekin, Enstitüde devam eden ve tamamlanan projeleri tanıttı. Bartın Üniversitesi ile ortak projelere açık olduklarını kaydetti.

İnsanoğlu bitkisel tedaviye geri döndü

Geçmişten Günümüze Fitoterapi hakkında konuşan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahfuz Elmastaş fitoterapinin hastaları iyileştirmek için bitkilerle tedavi yolunu seçen bir bilim dalı olduğunu söyledi. İnsanların M.Ö. 2000’li yıllarda bitkiler ile tedaviye başvurduğunu ileri süren Elmastaş,  M.S. 2000’lerden sonra insanların tekrar bitkisel ilaçlara yöneldiğini bildirdi.  İbn-i Sina ve Ebu Reyhan Biruni gibi fitoterapi alanında önemli çalışmaları olan bilim adamları olduğunu belirten Elmastaş, “Anadolu’yu her yönüyle konu alan çalışmalar ancak Cumhuriyet döneminde güncellik kazanarak öne çıkmış ve bu nedenle de doğa ile insan ilişkileri  üzerinde araştırmalar ve yayınlar başlamıştır” dedi.

Bilimsel kanıta dayalı, standardize bitkisel tedavi ürünler üzerine yoğunlaşmalıyız

Sağlık Bakanlığı tarafından “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliğinin” yasalaştığını kaydeden Elmastaş, Akupunktur, Apiterapi, Fitoterapi, Hipnoz gibi 15 alternatif tıp uygulamasının özel eğitim almış hekimlerce belli özelliklere sahip birim ve merkezlerde yapılabileceğini vurguladı. Fitoterapinin aktarlardan çıkarak bilimsel kanıta dayandırılması gerektiğini belirten Elmastaş, bilimsel kanıta dayalı olmayan bir şekilde medyada sürekli bitkisel tedavi tarifleri yapan kişiler tarafından verilen bilginin yanlış, eksik ve abartılı olduğunu ileri sürdü. Ayrıca aktarlardan ve internet üzerinden satılan ürünlerin kontrolsüz ve yeterli denetimden uzak olduğunu ifade eden Elmastaş, “Bizim malesef fitoterapi alanında standardize edilmiş ürünümüz yok. Türkiye zengin bitki türü bir ülke olduğu halde bu alanda uzak doğu ülkeleri lider durumda. Bu alanda standardize edilmiş ürün geliştirmek için ciddi çalışmalar yapmamız gerek” diye konuştu.

Haber Kaynağı: https://goo.gl/3qRoHy

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/3qRoHy

Bir Cevap Yazın

Top