Buradasınız
Ana Sayfa > Etkinlikler > “Diriliş Düşüncesinin Mimarı Sezai Karakoç’un Düşünce Dünyası” Konferansı Düzenlendi

“Diriliş Düşüncesinin Mimarı Sezai Karakoç’un Düşünce Dünyası” Konferansı Düzenlendi

Adıyaman Üniversitesi Edebiyat Topluluğu tarafından Dr. Şakir DİCLEHAN’ın konuşmacı olarak katıldığı “Diriliş Düşüncesinin Mimarı Sezai KARAKOÇ’un Düşünce Dünyası” adlı konferans düzenlendi.

Adıyaman Üniversitesi Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ, Üniversite akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

Konuşmasına Ortadoğu’da yaşanan sömürgecilik ve insanlık dramından bahsederek başlayan Dr. DİCLEHAN, “İnsanın hası dertli olandır. Kardeşinin derdiyle dertlenendir. Ortadoğu’da yanan ateş hepimizi dertlendirmeli” dedi.

“Tohumdan Ağaca, Ağaçtan Meyveye Dönüşen Bir Fikir Adamıdır O”

Sezai KARAKOÇ’un hayatından kesitler sunarak, bilinmeyen yönlerini anlatan Dr. DİCLEHAN; “Biliyoruz ki bir insanın, hele bir şairin mizacı yahut şahsiyeti hakkında kanaat belirtmenin güçlüğü, her sanatkârın ‘nev-i şahsına münhasır’ bir kişiliğe sahip oluşu bilinen gerçeklerdendir. Sezai KARAKOÇ’un bu tarafı da yani kendine özlüğü de onu tanıyanların malumudur. Evet, tamamen kendine özgü bir kişidir KARAKOÇ. Disiplin ve düzen aşığıdır. Peşin hükümlerden kaçınır. Zahirde toplumdaki sıradan insanlar gibi yaşasa da aslında ideallerinden ve hayallerinden örülü kendine has, sıra dışı bir yaşamı vardır. Hayatının her anına düşen diriliş damlalarıyla büyüyen tohumdan ağaca, ağaçtan meyveye dönüşen bir fikir adamıdır o.” dedi.

“Edebiyatçıların İslam’a Katkısı Yadsınamaz”

Sezai KARAKOÇ’un da Necip Fazıl KISAKÜREK gibi İslam’ı yaşayan ve bizlere edebi bir dille sunan mümtaz şahsiyetlerden biri olduğunun altını çizen Dr. DİCLEHAN; “KARAKOÇ toplumun dejenere olmasına yakın bir dönemde ortaya çıkarak bizlere ışık olmuştur. Dikkatle incelendiğinde 20. yüzyıldaki tüm İslam hareketlerinde edebiyat vardır. Bu nedenle edebiyat önemli bir araçtır. Araplarda Seyyid KUTUP, Muhammed KUTUP ve Hasan El BENNA, Pakistan ve Hindistan’da Muhammed İKBAL ve Ebu’l Alâ El Mevdudi Türkiye’de ise Said’i NURSİ, Necip Fazıl KISAKÜREK ve Sezai KARAKOÇ çağına ışık tutan eserleriyle yol gösterici olmuşlardır.” dedi.

Konuşmasına Sezai KARAKOÇ’un “Sürgün Ülkeden Başkentler Başkentine” adlı şiiriyle son veren Dr. DİCLEHAN’a Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr Mustafa Talha GÖNÜLLÜ tarafından Üniversitemizde kendisi adına dikilmiş fidanın sertifikası hediye edildi.

Konferans sonrası imza günü etkinliğiyle öğrencilerle buluşan Dr. DİCLEHAN, sonrasında Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ’yü Rektörlük Makamında ziyaret etti. Üniversite Onur Defterini imzalayan Dr. DİCLEHAN’a Rektör Prof. Dr. GÖNÜLLÜ tarafından ilimiz Adıyaman’ın tarihi değerlerinden biri olan Cendere Köprüsünün maketi hediye edildi.

Haber Kaynağı: https://goo.gl/VxWTNY

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/VxWTNY

Bir Cevap Yazın

Top