Buradasınız
Ana Sayfa > Haberler > Akademik Dünyadan Haberler > Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde TAGEM Tarafından Desteklenen Projenin Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde TAGEM Tarafından Desteklenen Projenin Açılış Töreni Gerçekleştirildi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi yürütücülüğünde, Türkiye Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (PANKOBİRLİK), Konya Şeker A.Ş. ve Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsünün ortaklığı ile gerçekleştirilecek, T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Ar-Ge Destek Programı 12. Proje Çağrısı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projemizin açılışı KGTÜ merkez amfisinde düzenlenen törenle gerçekleşti.

Açılış toplantımıza Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat ÇAKIR, Rektörümüz Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ, TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat KAYMAK, TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Koordinatörü Dr. Aydan Alev BURÇAK, Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Yavuz ERENCE, öğretim üyelerimiz, öğrencilerimiz ve basın mensupları katıldılar.

Toplam 745.000 TL ile 3 yılda tamamlanması planlanan projemizin yürütücülüğünü Rektörümüz Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ’ün başında olduğu araştırma ekibimiz gerçekleştirecek. Projede PANKOBİRLİK, Konya Şeker San. ve Tic. A.Ş. ve T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü proje ortağı olarak yer almaktadır. Bu şekilde üniversite, sanayi ve kamu arasında organik bir bilimsel işbirliği kurulmuştur. Proje kapsamında halk arasında domates güvesi olarak da bilinen Tuta absoluta zararlısına karşı biyolojik ajan olarak Bacillus thrungiensis var. kurstaki HD73 içeren ticari formülasyonların hazırlanması ve bu formülasyonların sahada kullanılması planlanmaktadır.

Yıllık yaklaşık 11 milyon ton ile Türkiye dünyada 4. büyük domates üreticisi konumundadır. Domatesin en önemli zararlılarından biri ise halk arasında Domates Güvesi olarak da bilinen T. absoluta’dır. Domates güvesi domateste ekonomik olarak önemli verim kayıpları oluşturan, karantina listelerinde yer alan önemli zararlı gruplarından biridir. Domates Güvesi ile kimyasal mücadelenin çevreye, doğal yaşama, sulara ve insan sağlığına olumsuz etkileri yanında, üründeki kalıntı probleminin sık sık gündeme gelmesi, mücadelede biyolojik mücadele olanaklarının araştırılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Bu projede araştırma ekibimiz T. absoluta ile biyolojik mücadelede kullanılmak üzere Bacillus thuringiensis HD73 izolatının biyoinsektisit olarak geliştireceklerdir. Bu amaçla HD73 izolatının T. absoluta ile mücadelede kullanılacak ticari bir formülasyonunun hazırlanması ve saha denemeleri gerçekleştirilecektir.

Toplantıda söz alan TAGEM Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat KAYMAK konuşmasında Bakanlık tarafından tarımsal zararlılara karşı biyolojik mücadeleye özellikle önem verildiğini, bu alanda geliştirilecek yerli ürünlerle hem ithal ikamesi hem de rekabet avantajı yaratılmasının oldukça mühim olduğunu vurguladı. Bakanlık olarak üniversite, kamu ve özel sektör birlikteliğinin desteklendiğini ve üniversitemiz tarafından verilen projenin de bu bağlamda oldukça uygun ve hedefe yönelik olduğunun altını çizdi.

Ardından söz alan rektörümüz Prof. Dr. Cumhur ÇÖKMÜŞ yürütücülüğünü gerçekleştireceği projemizin ana hatlarından bahsederek proje çıktılarının ticari ve sosyal etkilerinden bahsetti. Toplantıda son olarak Mütevelli Heyet Başkanımız Dr. Mikdat ÇAKIR söz aldı ve çiftçilerin kurduğu bir üniversite olarak üniversitemizden çıkacak bilginin ve ürünlerin Türkiye tarımına ve çiftçilerine geri dönmesinin Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin kuruluş felsefelerinden biri olduğunu vurguladı.

Haber Kaynağı: https://goo.gl/NcDsTF

Görsel Kaynağı: https://goo.gl/hYD3ED

Bir Cevap Yazın

Top